W czym możemy Ci pomóc ?
Samopsza
Samopsza
Samopsza to odmiana pszenicy. Jest ona bliską krewną orkiszu i płaskurki. Pradawne zboże (reliktowe) które posiada bardzo wysokie wartości odżywcze. Włosi i Francuzi nazywają samopszę „małym orkiszem”. Samopsza jest jednym z najstarszych udomowionych gatunków zbóż.
jako jedyny gatunek posiada aminokwasy egzogenne, takie jak: fenyloalanina, tyrozyna, metionina i izoleucyna. Aminokwasów tych potrzebuje organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jednak organizm człowieka nie produkuje ich.
Wysoka zawartość mikro i makroelementów takich jak magnez, żelazo, cynk, czy mangan czyni z niej skarbnicę zdrowia. Zaletą samopszy jest też wysoka zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na wzrok.
Można z niej wytwarzać wiele produktów spożywczych takich jak: kawa z samopszy, która jest aromatyczną i zdrową alternatywą dla klasycznej kawy.
Kawa z samopszy
Pełna aromatu i zdrowa alternatywa dla klasycznej kawy. Dzięki zawartości antyoksydantów i magnezu nie odwadnia organizmu, natomiast poprawia pracę mózgu, usprawniając koncentrację.
Jeżeli pomógł Ci ten artykuł to zapewne z chęcią wesprzesz nasze działania.
Poniżej możesz przekazać dowolną darowiznę (nawet od 1 zł) na statutowe działania naszej fundacji.
Za co będziemy bardzo wdzięczni i zapewne będziemy rozwijali naszą Działalność.
Dziękujemy Ci serdecznie za wsparcie 🙂