W czym możemy Ci pomóc ?
Wybierz to co Cię interesuje
< All Topics
Print

Samopsza

Samopsza ziarno

Foto: BioBabalscy

Samopsza

Samopsza to odmiana pszenicy. Jest ona bliską krewną orkiszu i płaskurki. Pradawne zboże (reliktowe) które posiada bardzo wysokie wartości odżywcze. Włosi i Francuzi nazywają samopszę „małym orkiszem”. Samopsza jest jednym z najstarszych udomowionych gatunków zbóż.

jako jedyny gatunek posiada aminokwasy egzogenne, takie jak: fenyloalanina, tyrozyna, metionina i izoleucyna. Aminokwasów  tych potrzebuje organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jednak organizm człowieka nie produkuje ich.

Wysoka zawartość mikro i makroelementów takich jak magnez, żelazo, cynk, czy mangan czyni z niej skarbnicę zdrowia. Zaletą samopszy jest też wysoka zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na wzrok.

Można z niej wytwarzać wiele produktów spożywczych takich jak: kawa z samopszy, która jest aromatyczną i zdrową alternatywą dla klasycznej kawy.

Kawa z samopszy

Pełna aromatu i zdrowa alternatywa dla klasycznej kawy. Dzięki zawartości antyoksydantów i magnezu nie odwadnia organizmu, natomiast poprawia pracę mózgu, usprawniając koncentrację.

Jeżeli pomógł Ci ten artykuł to zapewne z chęcią wesprzesz nasze działania.
Poniżej możesz przekazać dowolną darowiznę (nawet od 1 zł) na statutowe działania naszej fundacji.
Za co będziemy bardzo wdzięczni i zapewne  będziemy rozwijali naszą Działalność.

 

Dziękujemy Ci serdecznie za wsparcie 🙂