W czym możemy Ci pomóc ?
Wybierz to co Cię interesuje
< All Topics
Print

Makuchy lniane – błonnik lniany

Makuchy lniane błonnik z lnu złotego Błonnik lnianyMakuchy lniane – błonnik lniany i właściwości odżywcze

Makuchy lniane są to produkty powstające w procesie tłoczenia oleju lnianego na zimno. Po pozyskaniu oleju z nasion lnu, w samym wytłoku pozostaje wiele cennych składników takich jak: białka, polisacharydy oraz antyoksydanty. Makuchy lniane mogą służyć do wytwarzania jogurtów.

Len jest surowcem, znanym był na ziemiach polskich od lata 5600 lat p.n.e. – 4900 lat p.n.e. Na początku średniowiecza nasiona lnu oraz wyroby z niego były stosowane jako środek płatniczy stosowany na rynku. Włókno lniane wykorzystywane było do produkcji tkanin. Początek produkcji oleju lnianego w Polsce możemy dadotwać na drugą połowę XIX w.

Makuchy są źródłem cennych substancji. Zawierają białko, polifenole, błonnik, lignany, a także kwasy omega – 3. Lignany używane są w leczeniu menopauzy u kobiet.

Polskie badanie w ramach projektu PROBIOVEGE

Makuchy lniane są przedmiotem badań naukowców pod kierownictwem dr inż. Łukasza Łopusiewicza na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie w projekcie PROBIOVEGE

Makuchy lniane są szczególnie wartościowe ze względu na zawartości białka, tłuszczów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Substancja powlekająca nasiona działa osłonowo na układ pokarmowy, łagodząc podrażnienia i stany zapalne, które najczęściej są spowodowane przekarmieniem produktami o wysokiej zawartości węglowodanów.

Jak spożywać?

Sposobów jest wiele. I zapewne sami znajdziecie najlepsze rozwiązania. Jednym z nich jest dosypywanie makuchów lnianych do kefiru naturalnego. Taki koktajl zapewne przyniesie Wam wiele dobrego.
Można też w prosty sposób utrzeć je na mąkę z której wykonamy wiele produktów w swojej kuchni. Decyzja czy będą one wytworzone tylko z mączki lnianej czy też dodacie ją do innej mąki np. orkiszowej zależy od Was.

Możecie także posypywać makuchami lnianymi (błonnik lniany) także sałatki lub zawartość Waszych kanapek.

Wędkarze zapewne znajdą w nich zapewne świetny produkt, który można dodać do zanęt wędkarskich.

Jak widzicie dla każdego coś dobrego.

Właściwości zdrowotne:

  1. Kwas Omega-3: Makuchy lniane są jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych Omega-3 pochodzenia roślinnego. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kwas Omega-3 ma udowodnione działanie przeciwzapalne, które może pomóc w łagodzeniu objawów zapalenia stawów, chorób serca oraz poprawie zdrowia mózgu i układu nerwowego.
  2. Błonnik pokarmowy: Makuchy lniane są obfite w błonnik pokarmowy, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Błonnik pokarmowy stanowi istotną część zdrowej diety, pomaga w utrzymaniu regularnych ruchów jelitowych oraz obniża ryzyko chorób jelitowych, takich jak zaparcia, choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
  3. Fitosterole: Makuchy lniane zawierają również fitosterole, które są naturalnymi związkami roślinnymi. Fitosterole są strukturalnie podobne do cholesterolu, i dlatego mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie makuchów lnianych może przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób serca.
  4. Przykłady spożywania makuchów lnianych:
    • Zdrowe posiłki śniadaniowe: Dodaj łyżkę makuchów lnianych do swojego owsianego płatka, jogurtu lub musli. To świetny sposób na wzbogacenie swojego śniadania w niezbędne składniki odżywcze.
    • Wypieki: Wypróbuj dodanie makuchów lnianych do przepisów na chleb, ciastka lub muffinki. Mogą one dostarczyć dodatkową chrupkość i wartość odżywczą Twoim wypiekom.
    • Zamiennik jajka: Makuchy lniane można również wykorzystać jako naturalny substytut jajka w przepisach. Wystarczy wymieszać łyżkę makuchów lnianych z 3 łyżkami wody i pozostawić na kilka minut, aż uzyskają konsystencję żelopodobną. Następnie użyj tej mieszanki jako zamiennika dla jednego jajka w przepisie.

Przy dodawaniu makuchów lnianych do swojej diety ważne jest, aby pamiętać o odpowiedniej ilości. Zaleca się spożywanie około 1-2 łyżek makuchów lnianych dziennie, aby maksymalnie skorzystać z ich korzyści zdrowotnych. Zawsze pamiętaj, że każdy organizm jest inny, dlatego przed wprowadzeniem makuchów lnianych do swojej diety skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.

Jeżeli pomógł Ci ten artykuł to zapewne z chęcią wesprzesz nasze działania.
Poniżej możesz przekazać dowolną darowiznę (nawet od 1 zł) na statutowe działania naszej fundacji.
Za co będziemy bardzo wdzięczni i zapewne  będziemy rozwijali naszą Działalność.

 

Dziękujemy Ci serdecznie za wsparcie 🙂