W czym możemy Ci pomóc ?
Wybierz to co Cię interesuje
< All Topics
Print

Orkisz i jego cenne właściwości

orkiszOrkisz i jego cenne właściwości

Orkisz jest zbożem zawierającym wiele składników odżywczych. Porcja 100 g zapewnia 21% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na białko i 30% zapotrzebowania na błonnik. Zawarty w tym zbożu gluten jest mniej uczulający od zwykłej pszenicy a to ważna informacja dla osób nietolerujących glutenu.

W składzie orkiszu znajdziemy wiele witamin i cennych minerałów m.in: witaminę A, witaminy z grupy B (witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witaminę E i K oraz błonnik, cukry, skrobie, sterole, minerały-cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.

Orkisz zawiera w sobie większą od pszenicy zawartość białka i niezwykle odżywczej warstwy aleuronowej w samych ziarnach. Kompozycja aminokwasów jest inna niż w białkach pszenicy. Orkisz cechuje się dużą zawartością lizyny i metioniny (aminokwasów niezbędnych dostarczanych wraz z dietą i niewytwarzanych przez człowieka), których brakuje pszenicy.

 

Zawartość makroskładników odżywczych w orkiszu:

Skrobia [% suchej masy SM] 62
Cukry [% SM] 2,2
Węglowodany [% SM] 66,1
Błonnik ogółem [% SM] 10,9
Błonnik rozpuszczalny [% SM] 9,3
Błonnik nierozpuszczalny [% SM] 1,7
Białko [% SM] 15,6
Proporcja gliadyn do glutenin 3,5:1
Tłuszcz [% SM] 2,5
Sterole [μg/g SM] 527-963

 

Zawartość witamin i składników mineralnych w orkiszu:

Wapń [mg/100 g] 27
Żelazo [mg/100 g] 4,44
Magnez [mg/100 g] 136
Fosfor [mg/100 g] 401
Potas [mg/100 g] 388
Sód [mg/100 g] 8
Cynk [mg/100 g] 3,28                                                                                                                                                                        Kwas foliowy [μg/100 g] 45

Witaminy:
B1 (tiamina) [mg/100 g] 0,364
B2 (ryboflawina) [mg/100 g] 0,113
B3 (niacyna) [mg/100 g] 6,843
B6 (pirydoksyna) [mg/100 g] 0,230

A [IU] 10
E [mg/100 g] 0,79
K [μg/100 g] 3,6

 

Orkisz wyróżnia się spośród innych zbóż zawartością rodanidu. Związek ten działa jak naturalny antybiotyk. Znajduje się on również w krwi, mleku kobiet karmiących piersią oraz ślinie.

W orkiszu znajduje się wyjątkowy związek rodanid. Stymuluje on układ odpornościowy i tym samym zapewnia dziecku, które jest karmione piersią ochronę przed infekcjami. Wpływa na produkcję krwi, a także na odpowiedni wzrost i rozwój dzieci i młodzieży.

 

Ogólne dobroczynne właściwości orkiszu:

  • przyspiesza przemianę materii;
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu – wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego oraz niacyny, które to ponadto są w stanie hamować działanie wolnych rodników z utlenionego cholesterolu;
  • łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego –  zapobiega zaparciom i jest pomocny przy nadmiernych wzdęciach;
  • wspiera diety redukcyjne i jadłospis diabetyków;
  • zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych;
  • stymuluje działanie układu odpornościowego – działa jak naturalny antybiotyk poprzez zawarty w swym składzie Rodanid oraz przez zawartość tiaminy w przypadku zapalenia czy przewlekłego stresu a także poprzez wyciszanie negatywnych skutków tych stanów;
  • zmniejszanie ryzyka nowotworu jelita grubego, dzięki zredukowaniu czasu kontaktu mas kałowych z jelitem oraz czasu przenikania toksyn do jego komórek;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych;
  • reguluje rytmu wypróżnień dzięki obecności błonnika (dzięki któremu zwiększona zostaje objętość stolca);
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy;
  • poprawia krążenie krwi i zmniejsza ryzyko anemii za sprawą wysokiej zawartości żelaza i miedzi oraz dzięki wysokiej zawartości żelaza oraz miedzi – pierwiastków uczestniczących w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Im większa jest liczba czerwonych ciałek krwi, tym samym lepsze jest dotlenienie komórek oraz tkanek, przyspieszenie metabolizmu, jak również wzrost poziomu energii, i ogólne lepsze samopoczucie;
  • wpływa na układ hormonalny dzięki niacynie, która jest niezbędna do jego funkcjonowania, a w szczególności do wytworzenia się hormonów płciowych;
  • kontroluje poziomu cukru we krwi i masy ciała dzięki dużej zawartości błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu i wydłuża uczucie sytości po posiłku.

Jeżeli pomógł Ci ten artykuł to zapewne z chęcią wesprzesz nasze działania.
Poniżej możesz przekazać dowolną darowiznę (nawet od 1 zł) na statutowe działania naszej fundacji.
Za co będziemy bardzo wdzięczni i zapewne  będziemy rozwijali naszą Działalność.

 

Dziękujemy Ci serdecznie za wsparcie 🙂