Owies – zboże cenne dla zdrowia
2023-08-07Owies – zboże cenne dla zdrowia
Należy on do jednych z najzdrowszych zbóż. Zwiększa odporność, wspomaga odchudzanie, pielęgnuje skórę.
Jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych – błonnika, wartościowych tłuszczów, węglowodanów, witamin. Zboże jest także bogate w korzystne dla naszego organizmu związki i minerały: wapń, miedź, sód, potas, magnez oraz luteina.
Owies to zboże jednoroczne, osiągające wysokość do ok. 110 cm, szeroko wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu. W przypadku owsa niemal całość upraw światowych stanowi jego odmiana siewna (Avena sativa). Roślina ta nie jest najpopularniejsza wśród polskich rolników (m.in. ze względu na niską cenę ziarna w skupach), zyskuje za to coraz większe uznanie wśród dietetyków i osób prowadzących zdrowy tryb życia. Właśnie z tego powodu owsowi z pewnością należy się więcej uwagi.
Owies charakteryzuje się następującymi właściwościami:
- zapobiega cukrzycy – cukry złożone (fruktany), które posiada owies wyrównują poziom insuliny i glukozy we krwi. Zawarty w nim rozpuszczalny błonnik zapobiega szybkim wzrostom poziomu glukozy w organizmie i obniża indeks glikemiczny spożywanych posiłków;
- chroni przed kamicą nerkową – wyciągi z owsa mają działanie moczopędne oraz chronią nerki i pęcherz moczowy. Krzemionka, którą znajdziemy w owsie zapobiega krystalizowaniu składników mineralnych w układzie moczowym;
- redukuje stres – zawarte w zbożu witaminy z grupy B, wraz z magnezem, żelazem i potasem łagodzą stres oraz ułatwiają zasypianie i spokojny sen;
- zwiększa potencję – wyciągi z ziela owsa są wykorzystywane w preparatach poprawiających potencję;
- dba o skórę – preparaty zawierające owies nawilżają skórę, pomagają w regeneracji oraz łagodzą podrażnienia i stany zapalne;
- zapobiega niedoczynności tarczycy – owies posiada jod odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy; ma działanie przeciwnowotworowe – owies dzięki zawartym fitoestrogenom może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi;
- pomaga przy zaparciach – w przypadku zaparć warto sięgnąć po płatki owsiane, dzięki zawartym w ich składzie rozpuszczalnemu błonnikowi pomogą przy zaparciach i poprawią przemianę materii;
- wspomaga odchudzanie – owies posiada duże ilości węglowodanów złożonych. Poprzez wolne wchłanianie zapewniają one uczucie sytości na długi czas;
- poprawia pracę wątroby – zawarte w owsie aminokwasy usprawniają pracę wątroby i przyczyniają się do produkcji lecytyny.
- zmniejsza poziom cholesterolu – badania dowodzą, że spadek stężenia cholesterolu we krwi jest proporcjonalny do ilości spożywanych produktów owsianych i zawartych w nich β-glukanów. Naukowcy sugerują, że wprowadzenie do diety produktów owsianych dostarczając 3 g β-glukanów spowoduje zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego o 2%, a stężenia LDL o 5%.
Jakie produkty z owsa warto włączyć do codziennej diety?
Otręby owsiane to łuska ziarna owsa, bogata w błonnik, który przyspiesza przesuwanie się treści pokarmowych w jelitach. Otręby posiadają wiele cennych dla organizmu substancji (m.in. saponiny, flawonoidy, aminokwasy.)
Płatki owsiane, jak sama nazwa wskazuje, wytwarzane są z owsa. To bogate źródło węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin. Dlatego stanowią cenne uzupełnienie codziennej diety.
Kasza owsiana prażona pęczak produkowana jest z całych, nierozdrobnionych ziaren owsa, poddanych sortowaniu, obłuszczaniu oraz prażeniu. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i magnezu. Posiada niską zawartość cukrów. Jest źródłem potasu oraz żelaza.
Z płatków owsianych można także zrobić mąkę. Wystarczy wsypać płatki owsiane do kielicha blendera i zblendować na wysokich obrotach do konsystencji miałkiej. Mąka owsiana uważana jest za zdrowszy zamiennik mąki pszennej. Ma wysoką gęstość odżywczą. Nie ma w niej glutenu, więc może by spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej!
Mleko owsiane jest częstym składnikiem diety wegańskiej, gdyż nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Stanowi alternatywę dla mleka krowiego z powodu braku laktozy, powodującej często nietolerancje, a także nieobecności alergizujących białek mlecznych. Mleko owsiane ma białawy kolor, neutralny smak i konsystencję najbardziej przypominającą mleko krowie spośród napojów roślinnych.
Owies jest bardzo cennym ale mało docenianym zbożem. Rolnicy niechętnie zajmują się jego uprawą głównie z powodów ekonomicznych, tymczasem to niezwykle wartościowe zboże, które wykazuje wieloaspektowy, pozytywny wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt.
Jeżeli podoba Ci się nasza strona możesz przekazać nam darowiznę poniżej. Dziękujemy.
Dziękujemy 🙂